Странице

субота, 17. јануар 2009.

Puca kičma od troškova

Puca kičma od troškova!
BRANKO RADUN: Oni su računali na budžet uz optimističke procene sa stranim investicijama i kreditima kojih sada nema zbog krize u svetu. Zavladao je strah u vladi. Jedno od rešenja koje su izmislili je da podignu cene i da na taj način neka sredstva prikupe od običnog građanina
Glas javnosti četvrtak, 23. oktobar 2008.

Da li je vlada u zategnutoj situaciji uspela da se izbori za svoj kredibilitet i odgovorno ponašanje prema građanima Srbije, videće se danas na sednici, ali u svakom slučaju, bar prema obećanju ministra za rudarstvo i energetiku Petra Škundrića, cena će u svakom slučaju biti viša. Uzimajući u obzir ekonomsku krizu u svetu, analitičar Branko Radun smatra da se vlada iz straha ponaša na ovaj način i da nema drugo rešenje nego da sve svali na leđa običnog građanina.

- Vlada se tako ponaša jer nema rešenje za duboku krizu u bankarskom sektoru. Nemaju rešenje za budžet, pa kroz poskupljenja sve stavljaju na teret običnog građanina. Oni su računali na budžet uz optimističke procene sa stranim investicijama i kreditima kojih sada nema zbog krize u svetu. Zbog toga je zavladao strah u vladi. Pitanje je kolika je realna cena gasa, dok oni tvrde da prati cenu nafte. Sa druge strane, zabeležen je pad cene nafte. Jednostavno mogu da daju svoju računicu i teško je da neko sa strane kaže koliko je opravdana ili nije. Kada se pogleda na taj odnos u svetu, ne mogu da nađu opravdanje. I opet je stepen poskupljenja veći za građanstvo nego za kompanije i toplane, a to znači da je najveće opterećenje na običnom čoveku koji se greje na gas. Jedno od rešenja koje su oni izmislili je da podignu cene i da na taj način neka sredstva prikupe od običnog građanina - objašnjava Radun i dodaje da se pored svega snižavaju carine, jednostrano primenjuje SSP i time smanjuju budžetski prihodi. Radun uverava da sve to negde mora da se nadomesti.

- Imaju globalnu finansijsku krizu i ovo je jedino rešenje koje vide, odnosno da uzmu od običnog čoveka, umesto da naprave neki program zaštite. A onda za sve to moraju nekog da optuže. Ne mogu da kažu „mi smo krivi, nemamo drugu ideju, nego da sve lomimo preko leđa običnog čoveka“. To bi možda bilo pošteno, ali ne i politički probitačno - kaže Radun i dodaje da su i vladine i Čankove reakcije pokušaj da se dobije neki poen ili da se umanji neki negativan poen.

Autor:

Dejan Baić

glas javnosti

Нема коментара:

Моја листа блогова