Странице

субота, 16. април 2011.

Жигосање патриотизма

Суђење Миши Вацићу, портпаролу организације 1389, јасна је порука младима да не организују мирне демонстрације против независности Косова, да буду политички коректни, да, речју, не ризикују да због патриотизма заглаве у затвору


Већ више од пола године траје агресивна кампања, предвођена НВО сектором, делом медија и деловима владајућег режима, против наводног „национализма“ и „екстремизма“. И пре тога је свако ко брани националне интересе, или је, „не дај боже“, православац у јавном простору, ризиковао етикету екстремисте, антиевропејца, па чак и фашисте. Но сада се кренуло корак даље – покренута је акција са циљем да се „националисти“ дисквалификују као противници напретка, као насилници и противници основних цивилизацијских норми. Стога се настоји да се прогнају са медија и са официјелне сцене: да се онемогуће у деловању, па чак и да се забране са оправдањем да су опасност по државу и јавни ред и мир. Исто тако медијски се жигошу чак и они политичари, новинари и интелектуалци који су означени као „националисти“ и „патриоте“.

МАРИОНЕТСКИ ЕСТАБЛИШМЕНТ

Једна од тактика овог фашисоидног удара на демократско и народно право на исказивање слободног мишљења јесте то да се изједначе навијачке групе, патриотске организације, странке патриотске оријентације као и интелектуалци који су блиски „српском погледу на свет“. Сва је прилика да у предвечерје новог таласа кризе власт не жели да ризикује да се ове групе и организације не прикључе таласу социјалног незадовољства, и створе један озбиљан фронт који би у кризи могао угрозити марионетски естаблишемент.

Осим настојања да се забране или маргинализују неке групе које би могле постати језгро отпора режиму који улази у све дубље живо блато кризе, овом кампањом дискредитације настоји се и да се те групе и организације међусобно изолују и одвоје од патриотских странака и интелектуалних кругова. Но, можда натегнутим гурањем у исти кош свих њих и подстакну њихово приближавање и повезивање. Када се неко толико оцрни и учини политички „неподобним“, онда се по провереном бољшевичком и нацистичком рецепту људи клоне да га подрже, па чак и да нормално комуницирају са њим.

Стога ћемо, ризикујући да нас доведу у везу са „екстремистима“, рећи и нешто о прогону и суђењима којима је подвргнута српска патриотска омладина. Никако у исти кош не трпамо оне који су се борили за националне циљеве одмерено и оне који су склони да направе и неки инцидент. Но не знамо ни по чему су ти и такви навијачи и „екстреми“ толико опасни да би били проглашени за државне непријатеље број један. Као да на југу земље немамо сецесију, терористе и нарко картеле, као да немамо криминалне групе и кланове који деци дилују дрогу, као да немамо тајкуне који игноришу законе, као да нам држава није склона паду, већ као да су нам једини проблем навијачи и „националисти“. Произлази да су они једина препрека уласку Србије у Европу, што је, наравно, будалаштина и подметачина.

НЕВЛАДИНА ВЛАДА

Јавна је тајна да Србијом господари невладина влада која стоји иза кампања, организованих против српских патриота. Све оне који су били против одржавања геј параде, или су против уласка у НАТО, или су, пак, против срамне резолуције о Сребреници којом се цео српски народ жигоше као злочиначки – они схватају као непријатеље у свом идеолошком рату. Свако ко покаже мало куражи да се одупре новом глобалистичком једноумљу, ризикује медијско жигосање, а ако настави у том правцу, и судски процес. Није без основа тврдња да је због незадовољства Брисела и ЕУ због неодржавања геј параде неко морао бити „жртвени јарац“.

Невладина влада је покренула у квору „хајке на националисте“ више судских процеса против оних које је детектовала као опасне елементе које би требало ућуткати. Тако се 23. овог месеца одржава суђење Миши Вацићу, портпаролу организације 1389, која је позната по урбаном и „уличном“ испољавању патриотизма. Они су огранизовали више видовданских маршева где млади гандијевским методом изражавају протест против неправде која се наноси Србима на Косову. Оптужница против лидера ова омладинске националне организације има две тачке: оптужба због расне, верске и дискриминације ЛГБТ популације (лезбејке, педери, бисексуалци и транссексуалци) у својим изјавама, и због неовлашћеног држања оружја. У деловању ове организације и Мише Вацића нисмо нашли елементе расне и верске дискриминације, као ни елементе „говора мржње“ против хомосескуалаца, иако је јасно био против одржавања геј параде.

Јасно је да је овако „танка“ оптужба морала бити појачана „поседовањем оружја“ за које одбрана тврди да је подметнуто, а индикативно је да је пронађено пет дана после хапшења. Но било како било, утисак је да је овде очито реч о политички мотивисаном и монтираном процесу у коме се настоје застрашити сви они који су сметња режиму са „патриотске стране“. Порука младима треба да буде – немојте организовати мирне демонстрације против независности Косова или мирне видовданске маршеве, будите политички коректни, учланите се у неку проевропску странку, па можда и добијете неки привремени посао; или, пак, идите у Европу, добили сте „бели Шенген“. Ако сте патриота ризикујете медијско жигосање или пак затвор као да деци испред школе дилујете дрогу.

То је порука коју власт шаље младима у Србији којима је још стало до своје земље. Они су изокренули ону Шантићеву, и као да кажу: не остајте овде… сунце нашег неба неће вас грејати као што греје европско сунце, горки су овде залогаји хлеба, овде где нема европскога раја…
 
Печат
21.04.2010.

Нема коментара:

Моја листа блогова