Странице

недеља, 22. новембар 2009.

Свети Патријарх - вољен и несхваћен

Но иако је био био вољен и поштован њега многи нису разумевали. Поштован од свих, ауторитет у времену без ауторитета, али од мало њих заиста схваћен. Неки су га као кротког и скромног монаха потцењивали и верујући да је наиван покушавали да га придобију за своје циљеве и интересе. Говорили да је свети човек а са друге стране трговали са његовим благословима верујући да он то не види. Он је много шта видео али је желео да подржи сваку честиту активност или пак ону која би могла нешто добро донети па макар не била из најчистијих побуда.


Иако  је вест о смрти Патријарха била очeкивана због дуготрајне болесничке слабости многи су били затечени и са осећајем дубоког народног губитка. Може се рећи да је Патријарх Српски Павле био истински народни патријарх. Ретко је ко у новој српској историји пуној подела, раскола и сукоба имао и има такав ауторитет и неподељено поштовање народа. Милиони који осећају губитак и хиљаде и хиљаде који у колони чекају да се у Саборној цркви опросте од Патријарха показују колико је он успео да све уједини и инспирише својом појавом и животом. Као ретко кад наш народ је уједињен око става и осећања према човеку кога су још за живота звали „свецем који земљом хода“.  
Како  је један слабачки дечак који је и једва остао жив и који се замонашио „јер као дете без родитеља и врло болешљив није могао имати своју породицу и бити свештеник“, повукао од света на крају постао први међу Србима? Како је скромни монах коме је узречица била народна – „будимо људи“ дошао на место човека кога и најмоћнији и најумнији поштују и траже благослов чак и атеисти или друге вере? Како је последњи по ово светским мерилим постао први по свим мерилима? Па пре свега својом врлином, својом честитошћу, скромношћу о којој се легенде распредају, он је у времену кад је врлине све мање био још упадљивији и необичнији.  
Овај  необично кротки човек је успео да га за живота поштују и цене и млади и стари и они који верују и они који не верују, и левичари и националисти. и патриоте и европејци, и власт и опозиција, што је невероватан успех у подељеној и неретко завађеној Србији. Кад смо чули да они који не маре за православље или веру као атеисти, муслимани, католици и протестанти кажу ово је свети човек – онда је сигурно реч о чуду у времену које не верује у чуда. Чак и они који су познати као противници вере и православља нису смели да га директно критикују јер су знали колико га људи воле и поштују. Па су чак и дежурни борци против традиције у својим нападима на цркву упадљиво изостављали старог и мудрог патријарха или су пак критике увијали у обланде типа „не оспоравајући му морални интегритет, морамо рећи....“.  
Но иако је био био вољен и поштован њега многи нису разумевали. Поштован од свих, ауторитет у времену без ауторитета, али од мало њих заиста схваћен. Неки су га као кротког и скромног монаха потцењивали и верујући да је наиван покушавали да га придобију за своје циљеве и интересе. Говорили да је свети човек а са друге стране трговали са његовим благословима верујући да он то не види. Он је много шта видео али је желео да подржи сваку честиту активност или пак ону која би могла нешто добро донети па макар не била из најчистијих побуда. Други пак нису схватали његове потезе или речи, јер се у том моменту нису поклапали са њиховим интересима и идеолошким уверењима. Свако је од тих у њему видео оно што је желео да види и представљао Патријарха онако како је у његовом интересу – најчешће у црно-белој оптици. Он се једноставно као смирени мудрац у времену надмене површности није уклапао у идеолошке и страначке поделе и калупе у цркви и друштву. Зато је често у црквеној и политичкој хијерархији био потцењен као „добар, али наиван човек“. А он као благ човек у сутово време је на све те поделе гледао некако очински као на дечије тврдоглавости са којима треба стрпљиво и нежно радити.  
Када  је говорио како искрени миротворац и помиритељ на закрвљеном Балкану неки који су мислили да црква треба да буде више и агилније ангажована „на нашој страни рата“ су га доживели као претераног пацифисту. Опет они који су га видели како помаже наш напаћени народ на Косову као епископ косовски страдао са својим народом и после као Патријарх Српски подржавао борбу за слободу прекодринских Срба, су га у идеолошкој острашћености су га доживели као политичког националисту.  
Но он је у себи спајао и ту православну  гандијевску црту које није било код  „за рат спремних“ католичких и муслиманских верских поглавара са искреном и одговорном бригом за свој народ у рату које је било мало код политичара и интелектуалаца. Дакле сасвим необичан и чудан човек у времену нихилизма. Он је у себи спајао општехришћанске врлине са бригом за напаћени народ, православно и национално што и јесте суштина косовске и видовданске идеје. Он је то и делатно ширио на друге делујући ујединитељски у времену нејединства. То је могло бити противречно само онима у цркви и ван ње који не могу да разреше сопствене противречености и проблем са својим идентитетом.  
Неки  су га опет једнострано „тумачили“ како он једноставно и прагматично осцилира између струја у цркви и држави. То је и можда било тачно, али он то није чинио због слабости и наивности већ због мудрости. То је наиме био једини пут да се помири и уједини народ који је патио од тумора подела и раскола. Таквом позицијом мудрог помирења струја и странака је мудри патријарх водио црквени и народни брод у мирнију луку. Ако то нису осетили они којима у неком моменту није била по вољи нека патријархова реч, осетили су и схватили обични људи који су у патријарху видели оно што он јесте – мудар човек који уједињује и предводи народ у тешким годинама и деценијама. Стога није ни чудно што и странци примећују данас код нашег народа осећај губитка толики да је Срби као некакво сироче које је остало без оца народног.

1 коментар:

manoliu је рекао...

Barack Obama is a monkey Hitler AMERICAN HEBREW IMPERIASLISTA

1.Zionism WORLD APPEAL ROMANIA

In 1989 Romania was the attention of international terrorist organizations and criminal Zionist Trilateral Commission and Bilderberg Group led by Donald Rumsfeld, George Shultz, Richard Holbrocke, Keith Alexander, David Rockefeller, Albert Rothschild, Henry Kissinger and others.
http://www.disclose.tv/action/viewvideo/33804/

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/33803/

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/33797/

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/33795/
2. International terrorist military attack against Romania
In December 1989 the U.S., RUSSIA, GERMANY, ITALY, FRANCE, HUNGARY, AUSTRIA, BELGIUM, UK, Japan and others was attacked ROMANIA to Bilderbergers ORDER FOR DESTRUCTION OF ROMANIA AND ROMANIA FINANCIAL enslavement.
Accused U.S., Israel, Russia, Great Britain, Holland, Belgium, Japan, France, Germany, Italy, Canada, Iceland, Norway, Greece, Spain, Hungary terrorist military attack against Romania in December 1989 for dismantling, looting, destruction and ROMANIA extermination of the Romanian people.

http://www.disclose.tv/members/action/viewvideo/33149/International_terrorist_military_attack_Romania_I/
http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31150/International_terrorist_military_attackRomania_II/
http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31148/International_terrorist_military_attackRomania_III/
http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31142/International_terrorist_military_attack_Romania_IV/

3. State terrorism INTERNATIONAL
INTERNATIONAL state terrorism is planned, organized and financed by Bilderberg MASONIC GROUP and military support, media and Finance A NATO countries to attack states and peoples FOR looting, destruction and enslavement, in order HEBREW Planetary Colonization

http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31131/State_terrorism_INTERNATIONAL_I/
http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31129/State_terrorism_INTERNATIONAL_II/
http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31128/State_terrorism_INTERNATIONAL_III/
http://www.disclose.tv/members/viewvideo/31126/State_terrorism_INTERNATIONAL__IV/
4. WAR AGAINST HUMAN BEINGS
The Satanic SECT MASONIC HEBREW LEAD PLANET Organizes, finance and Planetary Separatist Grab extremist groups for attacks MILITARY AND INTERNATIONAL TERRORIST FOR HEBREW Planetary Colonization

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32598/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS__I/
http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32597/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS_II/
http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32596/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS__III/
http://www.disclose.tv/action/viewvideo/32595/WAR_AGAINST_HUMAN_BEINGS__IV/

Моја листа блогова