Странице

недеља, 28. фебруар 2010.

Ни Мило не зна који је прави Мило

Албански лоби већ контролише неке политичке и економске структуре у Црној Гори... Они немају потребу да потежу питање одвајања дијела територије већ желе да купе читаву или дио Црне Горе, каже Радун


ПОЛИТИЧКИ АНАЛИТИЧАР БРАНКО РАДУН О НАЈНОВИЈЕМ ЗАХЛАЂЕЊУ СРПСКО -ЦРНОГОРСКИХ ОДНОСА

Ни Мило не зна који је прави Мило


Режим Мила Ђукановића очигледно је под великим притиском, да не кажемо уцјеном, да активно подржава независно Косово и тиме квари односе Црне Горе и Србије. Америчким менторима је битно и да се појача подршка косовској независности, нарочито из „братске Црне Горе“, а настоје и да се повећа дистанца и појача анимозитет између Београда и Подгорице.

Овакво понашање Подгорице је нож у леђа Србији и срамотно је за Црну Гору. Већина грађана Црне Горе је против подршке косовској независности, чак и многи који су на референдуму гласали за независност Црне Горе ово сматрају срамотом.

Но, ни Београд не зна како да одговори на овакве провокације, јер ни сам нема јасну политику према Косову и према Црној Гори. Дакле, с једне стране имамо од Америке изнуђене антисрпске потезе подгоричког режима, а с друге немуште и нејасне одговоре београдског.

Постоји бојазан да би то у Србији могло подстаћи анимозитет према Црној Гори и њеним грађанима. Но, надамо се да ће људи знати да раздвоје режим који свјесно квари наше односе од обичног народа који се у великој мјери с том деструктивном политиком не слаже, сматра политички аналитичар Бранко Радун.

Хоће ли Српска православна црква опстати у Црној Гори?

-Вјерујем да хоће, јер је опстала и под Турцима, и под окупацијама, и под комунистима. Биће, нажалост, на великим искушењима да се митрополија постепено и на неки начин одвоји од СПЦ или барем да добије „већи степен аутономије“ или да крене путем македонске цркве.

Ђукановић није противник српске цркве као такве, он њу једноставно језуитски користи и жели да је контролише, као што су то настојали и његови комунистички претходници. Он је политичар с хиљаду лица и свако избацује према потреби, а притом, вјероватно, ни сам не зна који је прави Мило Ђукановић.

Шта ће за Црну Гору значити улазак у НАТО?

-Црна Гора се упиње да се прикаже као добар кандидат за НАТО, па шаље и свој контигент у мировну мисију. То ће, највјероватније, бити десетак људи који ће држати стражу у некој бази, иако се то представља као ко зна какво војно учешће Црне Горе, а испод нивоа је латино банана република. У случају уласка Црне Горе у НАТО могуће је да би се формирала и НАТО база на њеној територији. Циљ Американаца је да спријече већи утицај Русије на овим просторима и они су спремни да праве базе и тамо гдје им нијесу стратешки потребне само да би ојачали своје присуство. Црна Гора мора бити свјесна да уласком у НАТО губи пријатељство и партнерство Русије, јер улази у војни савез који је створен и чија је суштина у стратешком супротстављању Москви. У случају уласка у НАТО и инсталирању његових база у Црној Гори, постоји вјероватноћа да руске ракете буду усмјерене и према овом дијелу Балкана. Наравно, све ово важи и за Србију, Босну и Македонију.

Црна Гора је мала и нема велику војску и безбједносне снаге, па је стога идеална мета за албанске претензије. Притом више не говоримо о директном одвајању територија већ о „меком“ и постепеном запосједању, о новим аутономијама и о ширењу албанског етничког простора у наредним деценијама. Албански лоби већ контролише неке политичке и економске структуре у Црној Гори и они и немају потребу да потежу питање одвајања дијела територије – они желе да купе читаву или дио Црне Горе.

Да ли ћемо се сви на Балкану једног дана стварно осјећати као Европљани?

-Не вјерујем, Балкан је Балкан, а Европа је заправо западна Европа. Овдје не говоримо о географској већ о културолошкој подјели, о менталитету и начину живота. Ни у самој западној Европи која је настала на темељу католичанства, ренесансе и просвјетитељства нико није спреман да погине у борби за „Европу“, па шта онда очекивати од Балканаца?! А идеје за које нико није спреман да се жртвује нијесу јаке и виталне. Умјесто да се помодно поводимо за другима, треба да обнављамо и градимо сопствени идентитет – српски и балкански.

Постоје ли замке ЕУ за мале народе?

-Један мој пријатељ свом сину који има пет година говори за заставу ЕУ да је то „непостојећа држава“, а за њене звјездице да су „мамац за будале“. Тако тај мали дјечак боље разумије суштину ЕУ од већине аналитичара и политичара којима је еуро убио савјест, а ЕУфорија помутила памет. Мали народи су сировинска база и нека врста колоније великих играча у неоколонијалном поретку Европске уније.

Хоће ли српски туристи из политичких разлога и убудуће избјегавати Црну Гиору као туристичку дестинцију?

-То колико ће српски туристи долазити у Црну Гору зависи од више фактора: од тога колико имају новца, преко тога колике су цијене туристичких услуга у Црној Гори, а колике у конкурентским дестинацијама, па до тога какав је пут и томе слично. Наравно да и антисрпски потези режима у Подгорици утичу на један проценат људи да почну да избјегавају Црну Гору као туристичку дестинацију. Знам неке који су рођени у Црној Гори и који се стиде овакве политике Подгорице, те из протеста неће да иду на одмор на Црногорско приморје, иако тамо имају много рођака и пријатеља.

Владајућа коалиција једино предузеће које ради

-Црна Гора је мала и ту се буквално сви познају и готово свако зна ко за кога гласа. Фамилијарне везе су јако важне и у политици па стога не чуди што се преко њих и врше притисци при гласању и што је Црна Гора још далеко од демократске атмосфере на изборима. Тешко је рећи кад ће томе доћи крај, јер је владајућа коалиција направила систем власти који се одржава као једино предузеће које ради у Црној Гори.
Светов цинизам

Како коментаришете последње изјаве Светозара Маровића о „специјалним“ односима Србије и Црне Горе?

-Циничне су изјаве црногорских политичара да и поред признања косовске независности и успостављања дипломатских односа с Приштином желе добре односе са Србијом. Заиста, језуитски цинично.


Д. СТОДИЋ



www.revijad.co.me

Нема коментара:

Моја листа блогова