Странице

недеља, 28. јун 2015.

ЖИГОСАЊЕ ПАТРИОТИЗМА

Већ више од пола године траје агресивна кампања предвођена НВО сектором, делом медија и деловима владајућег режима против онога што они називају „национализмом“ и „екстремизмом“. И пре тога је свако ко брани националне интересе или је „недајбоже“ православац у јавном простору ризиковао етикету екстремисте, антиевропејца, па чак и фашисте. Но сада се кренуло корак даље – покренута је акција са циљем да се „националисти“ дисквалификују као противници напретка, као насилници и противници основних цивилизацијских норми. Стога се настоји да се прогнају са медија и са официјелне сцене: да се онемогуће у деловању, па чак и да се забране са оправдањем да су опасност по државу и јавни ред и мир. Исто тако се медијски жигошу чак и они политичари, новинари и интелектуалци који су означени као „националисти“ и „патриоте“.
Једна од тактика овог фашисоидног удара на демократско и народно право на исказивање слободног мишљења је да се изједначе навијачке групе, патриотске организације, странке патриотске оријентације као и интелектуалци који су блиски „српском погледу на свет“. Сва је прилика да у предвечерје новог таласа кризе власт не жели да ризикује да се ове групе и организације обједине са таласом социјалног незадовољства у један озбиљан фронт који би у кризи могао угрозити марионетски естаблишемент.
Осим настојања да се забране или маргинализују неке групе које би могле постати језгро отпора режиму који улази у све дубље живо блато кризе, овом кампањом дискредитације се настоји и да се те групе и оргнизације међусобно изолују и одвоје од патриотских странака и интелектуалних кругова. Но можда натегнутим гурањем у исти кош свих њих и подстакну њихово приближавање и повезивање. Када се неко толико оцрни и учини политички „неподобним“, онда се по провереном бољшевичком и нацистичком рецепту људи клоне да га подрже, па чак и да нормално комуницирају са њим.
Стога ћемо ризикујући да нас доведу у везу са „естремистима“ рећи и нешто о прогону и суђењима којима се подвргнута српска патриотска омладина. Никако у исти кош не трпамо оне који су се борили за националне циљеве одмерено и оне који су склони да направе и неки инцидент. Но не знамо шта су и ти и такви навијачи и „естреми“ толико опасни да буду проглашени за државне непријатеље број један. Као да на југу земље немамо сецесију, терористе и нарко картеле, као да немамо криминалне групе и кланове који деци дилују дроге, као да немамо тајкуне који игноришу законе, као да нам држава није склона паду, већ као да су нам једини проблем навијачи и „националисти“. Испада да су они једина препрека уласку Србије у Европу, што је наравно будалаштина и подметачина.   
Јавна је тајна да Србијом господари невладина влада која стоји иза ових кампања против српских патриота. Они све који су били против одржавања геј параде или су против уласка у НАТО или су пак против срамне резолуције о Сребреници којом се цео српски народ жигоше као злочиначки, схватају као непријатеље у свом идеолошком рату. Свако ко покаже мало куражи да се одупре новом глобалистичком једноумљу ризикује медијско жигосања, а ако настави у том правцу и судски процес. Није без основа тврдња да је због незадовољства Брисела и ЕУ због неодржавања геј параде неко морао бити „жртвени јарац“
Невладина влада је покренула у квору „хајке на националисте“ више судских процеса против оних које је детектовала као опасне елементе које треба ућуткати. Тако се 23. овог месеца одржава суђење Миши Вацићу портпаролу организације 1389, која је позната по урбаном и „уличном“ испољавању патриотизма. Они су огранизовали више видовданских маршева где млади гандијевским методом изражавају протест против неправде која се наноси Србима на Косову. Оптужница против лидера ова омладинске националне организације има две тачке: оптужба због расне и верске дискриминације ЛГБТ популације (лезбејке, педери, бисексуалци и транссексулаци) у својим изјавама, и због неовлашћеног држања оружја. У деловању ове организације и Више Вацића нисмо нашли елементе расне и верске дискриминације, као ни елементе „говора мржње“ против хомосескусалаца иако је јасно био против одржавања геј параде.
Јасно је да је овако „танка“ оптужба морала бити појачана „поседовањем оружја“ за које одбрана тврди да је подметнуто, а индикативно је да је пронађено пет дана после хапшења. Но било како било, утисак је да је овде очито реч о политички мотивисаном и монтираном процесу у коме се настоје застрашити сви они који су сметња режиму са „патриотске стране“. Порука младима треба да буде – немојте организовати мирне демонстрације против независности Косова или мирне видовданске маршеве, будите политички коректни учланите се у неку проевропску странку па можда и добијете неки привремини посао или пак идите у Европу добили сте „бели Шенген“. Ако сте патриота ризикујете медијско жигосање или пак затвор као да деци испред школе дилујете дрогу – то је порука коју власт шаље младима у Србији којима је још стало до своје земље. Они су изокренули ону Шантићеву и као да кажу: не остајте овде... сунце нашег неба неће вас грејати као што греје европско сунце, горки су овде залогаји хлеба, овде где нема европског раја...
април 2010

Нема коментара:

Моја листа блогова